– Jeg kan ikke få rost assistenten min nok

Gry Hege Henriksen ble lagt i kunstig koma og måtte amputere både hender og føtter. Før ett år var gått, var hun tilbake i jobb.

Gry Hege Henriksen er mer aktiv enn folk flest.

Ble lagt i kunstig koma

Gry Hege Henriksen og familien fikk en forkortet julefeiring i 2016. De hadde et førjulsselskap 19. desember, men Gry Hege følte seg dårlig, og gikk til sengs med influensalignende symptomer. Litt senere kom samboeren inn til henne, og han ringte ambulansen.

– Han så at jeg var helt blå, og da var det ikke noe å lure på. Ambulansen kom raskt, og jeg husker at jeg ble støttet ned i gangen. Der tok jeg på meg skoene og gikk ut ytterdøra. Det er det siste jeg husker før jeg våknet på Ullevål sykehus 16. januar.

Hun hadde fått blodforgiftning (sepsis) og streptokokker, og ble lagt i kunstig koma i fire uker. Det endte til slutt opp med at hun måtte amputere begge hendene og bena.

– Da jeg våknet tenkte jeg at det snart var jul, men det var altså ikke tilfellet. Deretter var det mange operasjoner som ventet.

Tilbake i full jobb etter kun ett år

Hun flyttet til Sunnaas 15. mai, og ble værende der frem til månedsskiftet oktober-november. Her fikk hun blant annet startet prosessen med å søke om brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Dette ble innvilget, og Gry Hege fikk personlige assistenter fra 20. november.

– Jeg fikk innvilget 22,5 timer i uken, og jeg føler at det går greit. Jeg trenger hjelp spesielt om morgenen. Da har protesene stått til lading, og det er veldig vanskelig å feste dem alene. BPA-ordningen sparer meg for utrolig mye tid, slik at jeg kan komme meg på jobb i tide.

Gry Hege har mer bein i nesa enn de fleste av oss, for syv dager etter at hun fikk personlig assistent i hus var hun tilbake på jobb som ingeniør. Det startet som en deltidsstilling, men etter en måned var hun i full jobb. Dette var nesten akkurat ett år etter hun ble hentet av ambulansen.

Ta testen vår hvis du vil finne ut om du har rett på BPA

Samboeren byttet bort klipping av stoff med kveldsstell

I tillegg til jobben har hun fullt opp med hobbyer, noe hun har vært opptatt av hele livet.

- Jeg elsker å gjøre noe kreativt, uansett om det er sying, maling, keramikk eller annet. I dette arbeidet har jeg fått noen nye utfordringer, så samboeren min bidro med forberedelsene en stund. En dag hadde han klippet nok stoff, og da foreslo han at han kunne ta kveldsstellet i stedet.

Samboerens aversjon mot å klippe stoff skulle vise seg å gi grobunn for et nytt vennskap. Gry Hege fant nemlig en assistent med felles interesser, og de to fungerer veldig godt sammen.

- Jeg kan ikke få rost Vita nok. Hun leser meg veldig godt. Jeg har heller aldri vært nødt til å fortelle henne hva hun skal gjøre.

Les også: Vil du bli assistent? 

Gry Hege elsker å skape, gjerne sammen med assistenten.

Vurderte aldri å avstå fra BPA-ordningen

Gry Hege forteller at kjemien og forståelsen for arbeidet som må gjøres som er det viktigste når hun ansetter assistenter. Hun er mer opptatt av hva de skriver i søknaden enn hvilken utdannelse de måtte ha.

– De skal gjøre min del av jobben i huset, være min høyre hånd. Det var så klart skummelt å tenke på at jeg skulle ha en fremmed person i huset, og ikke minst slippe folk så tett inn på livet mitt. Men jeg så hvor mye hjelp jeg fikk på sykehusene, og det var egentlig aldri noe alternativ ikke å søke om personlige assistenter. Jeg er en sånn person som ikke vil be om hjelp, men Sunnaas var veldig flinke pådrivere.

Ta kontakt hvis du ønsker å bli kunde hos Stendi Assistanse

Når hun ikke jobber med studier på nye oljefelter eller bedriver en av mange hobbyer, administrerer hun assistentene i sin rolle som arbeidsleder.

– Jeg tok et kurs gjennom Stendi, for jeg synes det er greit å ha styringen selv.

All kontroll i verden er uansett ikke til hjelp hvis en assistent ringer klokken 07.00 med en sykemelding, så hun har kjempet gjennom en alternativ løsning. Dette innebærer at samboeren hennes er en såkalt tilkallingsvakt på kort varsel, og han har dermed mulighet til å bistå uten å få dårlig samvittighet overfor sin arbeidsgiver.

Begge bena i strekk og nyoperert rygg

Å kunne leve et normalt liv har vært veldig viktig, og det virker på Gry Hege som at tanken på å gi opp aldri har streifet henne. Når hun forteller om den dramatiske hendelsen og de mange operasjonene, er det med et glimt i øyet.

– Det ble mange operasjoner på beina, og på toppen av det hele måtte jeg operere ryggen etter at jeg fikk betennelse fra en epidural. Der lå jeg med begge beina i strekk og nyoperert rygg. Men, men, sier Gry Hege mens hun ler av synet hun beskriver.

Hun har heller ingenting å klage på når det kommer til de drøye tre timene med personlig assistent hver dag. BPA-vedtaket fungerer nemlig slik at det er arbeidslederen som disponerer timene slik det passer best.

– Timeantallet er høyere enn man tror, for det dukker jo opp ferier og lignende. Hvis man da ikke tar med assistentene på dette, blir timene forskjøvet. Vi fant da ut at vi skulle bruke dette til noe positivt, så da valgte vi å pusse opp litt. Eller, de andre pusset opp mens jeg ga instrukser, sier hun spøkefullt. Dette er tross alt oppgaver jeg ville ha bidratt til, legger hun til uten den spøkefulle tonen.

– Jeg har vært veldig, veldig heldig

Det er tydelig at Gry Hege har vært flink når hun har ansatt assistentene, for nok en gang trekker hun frem Vita.

– Vita vet når hun skal involvere seg, og når hun skal holde avstand. Hun er ganske enkelt en veldig behagelig person å være sammen med. Jeg er veldig, veldig heldig.

Du kan bli enda bedre kjent med Gry Hege via bloggen hennes. Der deler hun både fra livet med personlig assistent, og resultatene av hobbyprosjektene.

Ta kontakt

* Feltet må fylles ut