Et kreativt aktivitetssenter

På aktivitetsgården Kikut i Lier får beboere fra Stendi muligheten til å drive med aktiviteter de selv synes er gøy. Tiden de får på gården er verdifull og nyttig for å fylle hverdagen med meningsfullt innhold.

Snøen ligger som et hvitt teppe utover Lier, og aktivitetsleder Anita gjør klart til dagens vedprosjekt på aktivitetsgården Kikut. Vedprosjektet som arrangeres hver torsdag, gir Stendis’ beboere mulighet til å arbeide med ved som skal selges videre. Prosjektet er populært blant beboerne som besøker gården, og også bare det å være ute har vist seg å være en populær aktivitet på Kikut.

– Vi har blant annet ski på mandager, hvor man kan kjøre scooter og tenne bål. De er glade i å være ute. I forslagskassen vi har inne hvor man kan ønske seg aktiviteter, er det faktisk mange som ønsker seg å være ute, forklarer aktivitetsleder Anita.

Mye aktivitet i friluft

Hun koster snø av noen gamle bildekk som er gjort om til blomsterpotter. Møblene som finnes både inne og ute er laget eller pusset opp av beboerne selv sammen med personalet. I sommerhalvåret dyrkes det også blomster, jordbær, urter og planter på gården. Det siste som ble dyrket før snøen kom, var egne gresskar som ble dekorerte i forbindelse med halloween. I tillegg til aktivitetene ute, har også gården to geiter som brukerne får passe på.

– Vi hadde høns her, men de ble tatt av et rovdyr, mest sannsynlig en røyskatt. Så akkurat nå står hønsehuset tomt, forteller Anita mens hun går til geitene.

Sammen med Anita kommer Jonas som også vil hilse på geitene. Han er innom gården av og til, og liker å delta på svømmingen på onsdager. I dag skal han ha sin første musikktime på Kikut.

En musikalsk gård

Musikkterapeuten Christine er nemlig innom Kikut for å ha musikktimer med noen av brukerne. Musikkterapi er et populært tilbud hos Stendi, som derfor har utvidet tilbudet til å gå flere ganger i uka. Christine forteller at musikkverkstedet er bra for beboerne som er på besøk, og at de opplever det som positivt å få drive med musikk. Beboerne får individuelle opplegg som er brukerstyrte ut fra hva brukeren selv vil gjøre. Mens Jonas ville prøve el-gitar, skal Oskar ha trommetimer.

– Jeg har spilt trommer i tre år. Det er et tiltak og en hobby som man kan fylle dagene sine med, forteller Oskar.

Han forteller også at han gleder seg til å spille inn CD i desember. Mens lyden av musikkinstrumenter fyller gården inne, står radioen på full guffe ute. Lyden av musikken overdøves av lyden av sager som skjærer seg gjennom store trestokker. Inne i garasjen står flere paller med ved. Tobias viser stolt frem veden han har kløyvd, og det er tydelig at både han og arbeidskameratene hans liker arbeidet de gjør.

Mens Tobias står inne i garasjen, står noen andre ute og deler opp en stor trestokk. Det er full aktivitet og alle jobber effektivt. Dersom noen ønsker å ta seg en liten pause i arbeidet, står bålpanna og kaffen klar. Aktivitetsleder Anita kommer med en ny forsyning kaffe, mens hun snakker med en bruker om månedens store høydepunkt:

– Folk kommer og går her, men noen er faste og har veden som sitt arbeid. Den siste torsdagen i måneden er det lønningsdag, så den er det mange som gleder seg til!

Vedprosjektet sørger for frisk luft og aktivitet.

Her kan man være kreativ

Mens Anita går inn for å starte på lunsjen som skal serveres, er Jonas ferdig med musikktimen. Han er fornøyd med å ha fått prøvd både el-gitar og bass. Inne i varmen sitter flere beboere som liker å benytte seg av musikktimene til Christine. Viktor liker best å høre på musikk, og synger i mange band. Marius liker også å synge, og synes det er gøy å være kreativ.

– Jeg er ofte her, hele uka egentlig. Hjemme liker jeg å bygge modellfly. Det er morsomt å være kreativ, og det kan jeg være her. Jeg er en kreativ sjel, forteller han.

Lukten av nykokte pølser sprer seg i rommet, og brukerne kommer inn for å spise lunsj. Lysene på bordet tennes, og det serveres mat og drikke til alle som vil ha. Det vises fort at vedprosjektet som arrangeres denne dagen er et populært tilbud. Man må nesten flytte på seg for at alle skal få plass.

Finansierer gården gjennom eget arbeid

Etter lunsjen er det på tide å rydde sammen utstyret ute, før neste gruppe skal inn. Aktivitetsleder Anita forteller litt om tilbudet mens hun rydder opp inne.

– Det er mellom 50 og 60 beboere innom her i uka. Her settes det sosiale i fokus. Jeg tror det betyr veldig mye for dem å være her.

Å selge veden som beboerne selv produserer, gjør at Kikut kan gjøre gården hyggelig for beboerne. Blant annet har salg av veden gjort at de har kjøpt TV og biljardbord, som beboerne kan benytte seg av. I tillegg til jobben de gjør, har de også andre aktiviteter, som for eksempel det kommende julebordet.

– Snart skal vi ha julebord, og da har vi julemusikk, julemat og alle pynter seg. Også opptrer noen av de som har musikktimer her, forteller Anita.

Kikut arrangerer også turer for beboere, og har blant annet en årlig tur rundt jul til feriestedet Merket hvor beboere får gå på ski, kjøre snøscooter og ha julebord. I år er det hele 80 beboere og ansatte som reiser på turen, og Anita forteller at dette har blitt en svært populær tur.

– Der er vi fra mandag til fredag, med forskjellige aktiviteter som ski, aking, scooterkjøring, juleverksted og festkveld med julebord. Dette er sånn som setter det sosiale i fokus. Vi var ikke så mange til å begynne med, men det sprer seg fort, hvor hyggelig det er å møte hverandre igjen, og det blir flere og flere som ønsker å være med. Hun ser seg rundt før hun avslutter:

– Jeg er veldig stolt over å jobbe i Stendi. Vi har tilgang på veldig mye, som gjør at vi har mange muligheter.

Om Kikut aktivitetssenter

Kikut er et aktivitetssenter som ligger i Lier i Buskerud. Brukerne er hovesakelig beboere fra Lier, Asker, Akershus, Vestfold og Østfold. Kikut tilrettelegger slik at beboerne kan drive med aktivitetene de selv ønsker. Aktivitetene som arrangeres på høst- og vinterhalvåret 2016 er blant annet skidag, musikkverksted, kafédrift og svømming. Vedprosjektet som arrangeres på torsdager er blant de mest populære aktivitetene, med flere titalls deltakere hver gang. Musikkterapi er også et populært tilbud. På Kikut får beboerne prøve ulike instrumenter eller lytte til musikk de liker.

*navnene på beboerne er endret.

Artikkelen er fra 2017.