- Det er ikke rart du er Stendi-ambassadør, Ingunn! 

På Hillevåg, en kort kjøretur fra Sola flyplass, ligger Stendi Stavanger. Og selv om avdelingsleder Ingunn Vatsvåg har kontoret sitt der, så liker hun aller best å bruke tiden i omsorgsboligen hun leder.

Ingunn Vatsvåg er avdelingsleder for en omsorgsbolig i Stavanger. Vi har fått bli med henne en dag på jobben. Foto: Leif-Erik Sørensen.

– Jeg heter da Ingunn Vatsvåg, er utdannet sosionom, men har jobbet med veldig mye annet i livet. Faktisk har jeg drevet eget reklamebyrå! Nå har jeg jobbet i Stendi i over syv år som avdelingsleder i OT.  

OT?

- Beklager! Omsorgstjenester. OT står for omsorgstjenester.

Stendi er landets største private helseaktør med over 6 000 ansatte og tilbyr en rekke ulike omsorgstjenester. Akkurat i dag har vi tatt turen til Stavanger for å bli med Ingunn Vatsvåg på en helt vanlig dag i jobben som avdelingsleder.  

Hver dag er det situasjoner, hendelser og annet som skal diskuteres, rapporteres og vurderes. Dagen starter derfor med statusmøte med virksomhetsleder Ole Bastian Nordstrand og miljøarbeider Hilde Larsen.  

Dagen starter med statusmøte med enhetsleder og miljøterapeut. Når man jobber med mennesker dukker det alltid opp situasjoner - positive og utfordrende - som skal diskuteres og vurderes. Foto: Leif-Erik Sørensen.

PAS-Ingunn 

Når Ingunn prater har hun med en genuin innlevelse. Og veldig ofte nevner hun en forkortelse bestående av bokstavene p, a og s. 

Hva er egentlig PAS, Ingunn?

– PAS står for positiv atferdsstøtte. Det er et rammeverk bestående av ti, snart tolv, elementer og er utviklet av Nick Gore. Det handler om at vi som miljøterapeuter skal være samkjørte og jobbe likt der vi skal jobbe likt. Det er ikke alltid like lett å få til. Her kommer PAS inn i bildet: Jeg synes det er fantastisk bra rammeverktøy som alle kan forstå og forholde seg til. Og det gjelder både brukere og ansatte, sier hun.  

Internt i Stendi har Ingunn fått et stort gjennomslag for PAS. Etter at hun tok kontakt med Ingvild Kristiansen, administrerende direktør i Stendi, er PAS nå på vei til å bli implementert i Stendi-systemet, og det skal først skje i Rogaland og Agder.  

Dette er bare et av mange eksempler på at private leverandører ofte kan snu seg raskere enn de offentlige tilbudene og implementere nye måter å løse omsorgsutfordringer på.

– Målet med PAS er økt livskvalitet. Alt i PAS handler om livskvalitetsforberedende tiltak. I de boligene hvor vi har jobbet med PAS så langt, så ser vi at beboerne får det bedre. De er gladere, og de har rett og slett bedre livskvalitet. Det har ført til en reduksjon i atferdsutfordringer og det er reduksjon i bruk av tvang og makt, sier Ingunn.  

Omsorgsboligen Ingunn er sjef for ser tilsynelatende ut som en hvilken som helst bolig, med unntak av enkelte små dokumenter med Stendi-logo som er plassert diskret i boligen med praktisk informasjon. Og ifølge Vatsvåg er det viktig: 

– Du skal ikke få noen følelse av å være på en institusjon når du er her. Dette er hjemmet til personen som bor her, og da er det viktig at det fremstår som nettopp et hjem.  

Boligen Ingunn leder er en heldøgns omsorgsbolig. Personen som bor der er avhengig av hjelp døgnet rundt, og det er alltid folk på jobb. Foto: Leif-Erik Sørensen.

Ingunn og Hilde er bare to av totalt 8 som har sitt daglige virke i denne omsorgsboligen. Lunsjen går til å diskutere tiltak for personen som bor i boligen og til å dele faglige refleksjoner. Praten sitter løst og dette er helt tydelig en sammensveiset gjeng som åpenbart jobber svært godt sammen. 

Diskusjonen blir også politisk. Når enkelte politikere og andre snakker om “velferdsprofitørerer”, så sliter denne gjengen med å kjenne seg igjen. De går på jobb hver dag for å gjøre livet til personen som bor der best mulig. Det er ikke så mye av det som handler om “sugerør i statskassen”, sies det. Og de etterlyser et enda bedre samarbeid med kommunale og offentlige tilbud. Hvor er møteplassene, summes det fra lunsjbordet. 

I bilen på vei tilbake på kontoret rekker vi å smette inn noen spørsmål: Når du ikke er på jobb da? Hva liker du å gjøre da?

– Da er jeg sammen med mannen min og besøker mine to voksne barn så ofte jeg kan. Jeg har en hund jeg bruker mye tid på, og jeg elsker å gå i fjellet. Jeg er nylig blitt mormor, så det er også veldig stas, sier hun. 

- Det er ikke rart du er Stendi-ambassadør, Ingunn! 

Tilbake på kontoret skal Ingunn ha en introduksjon til PAS for en annen avdeling i Stendi som jobber med barnevern. PAS er enda ikke implementert for dette fagområdet, men skal vi tro Ingunn – og det er det jo ingen grunn til ikke å gjøre – så vil rammeverket også ha en positiv innvirkning for barn og unge som har fått en røff start på livet. 

Ingunn foreleser om PAS for ansatte i Stendi Stavanger som jobber med barnevern. Foto: Leif-Erik Sørensen.

Ingunn har forberedt et 20-talls lysbilder i PowerPoint-presentasjonen, men tiden det er satt av strekker ikke til. Hun er så ektefølt opptatt av PAS at møtet er ferdig før hun har kommet forbi slide nummer 10.  

Og i det møtet er ferdig før presentasjonen er fullført, så oppsummerer avdelingsleder innen barnevern, Malin Bakke Storesund, det hele ganske godt: 

– Takk for en veldig god gjennomgang. Det er ikke rart at du er Stendi-ambassadør, Ingunn! 

Vil du lese mer om Stendi, og bli bedre kjent med kollegaene våre? Les mer om våre hverdagshelter her