Et hjem for de ingen andre vil ha

Da Harald Ruiz-Davila ble avdelingsleder på Stendi Høvik brukte han god tid på å finne ut av hva hans bidrag skulle være til brukerne av boligen. – I dag ser jeg at vi får til veldig mye, forteller Harald. 

Stendi er Norges største private helseaktør med over 6 000 ansatte i hele landet, og tilbyr en rekke ulike omsorgstjenester. Blant annet skreddersydde bo- og omsorgstjenester for personer i alle aldre som sliter med rus.På avdelingen på Høvik bor en brukergruppe som er i aktiv rus og har psykiske lidelser. Beboerne er diagnostisert med forskjellige type diagnoser. Felles er at de alle har en ruslidelse. 

– Beboerne hos oss har et stort behov for støtte i hverdagen. Den støtten får de i møte med våre ansatte, sier Ruiz-Davila. 

Harald har jobbet som avdelingsleder på Stendi Høvik siden 2017. Han er utdannet barnevernspedagog, har ledelsesfag fra Handelshøyskolen BI og en tilleggsutdanning i ruspsykiatri. Nå tar han også en utdanning via VID i samarbeid med Stendi: 

– Jeg leverte eksamen i går, så akkurat nå tenker jeg litt på den, sier han. 

Får til en endring

Stendi Høvik har lang erfaring med å jobbe med brukere som er aktiv i rus. Ofte kommer brukerne dit etter at de har vært gjennom en lang rekke andre type kommunale og private tiltak. Tilbudene de har fått tidligere har ofte vært trøblete, og Stendis tilbud på Høvik er siste forsøk.

Ruiz-Davila innrømmer at han som ny avdelingsleder ikke helt forsto alvoret i livssituasjonen for brukerne. – Da jeg begynte her skjønte jeg nok ikke helt hvor ille det sto til med brukerne våre. Og jeg lurte veldig på hva mitt bidrag skulle være for å gjøre hverdagen deres bedre, sier han. 

Det viktigste Harald trekker frem er dyktige medarbeidere som har lang erfaring med å jobbe med brukere i aktiv rus. Mange av medarbeiderne har heldigvis vært her, og avdelingslederen trekker frem at de har gode utdannelser og har opparbeidet seg høy kompetanse. 

– Vi har en genuin interesse for å gjøre det bedre for de som er her. Vi står på for de som kanskje ingen andre vil ha. Jeg ser at vi klarer å få til en endring. Det er noe som virkelig motiverer meg og de andre medarbeiderne her. For i Stendi jobber vi med å gjøre verden litt bedre, et menneske av gangen, sier Ruiz-Davila. 

Les mer om hverdagsheltene i Stendi her 

Brukere som trenger ekstra oppfølging

Mennesker som befinner seg i en livssituasjon hvor aktiv rus er en del av hverdagen, har ofte et utstrakt behov for tilsyn, bistand og oppfølging i det daglige. 

Ruiz-Davila forteller at brukerne har et stort behov for støtte, og at de ansatte på Stendi Høvik er sentrale i å gi denne støtten i alt fra store til små hverdagslige ting. 

– Vi er primært ikke en bring- og hentetjeneste. Når det handler om egen helse hos for eksempel fastlege, tannlege og advokat, så bistår vi å opprettholde tidene de er satt opp på, men blir også med inn i møtene for å få med oss hva som blir sagt, Ruiz-Davila. 

På Stendi Høvik er sikkerhet en stor del av hverdagen. Den største risikoen er brann, og det er noe som blir tett fulgt opp i avdelingen.

– Brann er en stor trussel på Stendi Høvik, sikkert som på flere avdelinger i Stendi. 

Her er det mange som røyker, og kan sovne med sigaretter i munn og sengen. Vi har utarbeidet et godt varslingsanlegg her. 

Dette er den første artikkelen i en serie hvor vi drar ut og besøker flere av Stendis lokale virksomheter i hele landet, og snakker med menneskene som jobber der. Neste gang skal vi ta turen til Hillevåg i Stavanger, og hilse på avdelingsleder Ingunn Vatsvåg og bli kjent med de som jobber på en av omsorgsboligene der.

Vil du lese mer om Stendi, og bli bedre kjent med kollegaene våre? Les mer om våre hverdagshelter her