– Jeg vet selv hvor mye BPA kan hjelpe

Etter at Vegard Olsen ble lam, fikk han selv oppleve verdien brukerstyrt personlig assistanse (BPA) kan ha. Som rådgiver i Stendi jobber han hver dag for at også andre får tilbake kontrollen over livet.

– Jeg brenner for BPA på privaten. Jeg har opplevd det selv og vet hvor mye det har hjulpet meg, og gitt meg. Så vil jeg at andre i samme situasjon som kan få det bedre med BPA, får det, forteller Olsen engasjert.

27-åringen jobber som BPA-rådgiver i Stendi og bruker dagene på å veilede andre som er en del av ordningen med brukerstyrt personlig assistanse. Det betyr at han er i kontakt med vedtakseiere, arbeidsledere og assistenter, og svarer på henvendelser som kommer fra dem. 

 – Det kan handle om alt mulig, fra spørsmål om sykemelding og sykefravær, til vaktplaner som skal legges, forteller han. I tillegg holder han kurs for assistenter og arbeidsledere, der han blant annet snakker om viktigheten av å ha en god relasjon seg imellom.

Gir folk kontrollen tilbake

Et system som fungerer, er nøkkelen til en bedre hverdag, mener han.

– Unger som har BPA kan leke med klassekameratene sine igjen. Foreldre kan være foreldre igjen. Du får kontrollen tilbake. Med hjemmesykepleier har du ikke kontroll på hvem som kommer, men med BPA er du sjef i ditt eget liv, forklarer han.

Olsen vet mer om dette enn de fleste. Han har nemlig BPA-ordning selv, og er arbeidsleder for 7-8 assistenter privat. Det har han vært siden 2016, så han har opparbeidet seg lang erfaring som er nyttig når han skal gi råd til andre.

Det tror han kommer godt med.

– Jeg tror, litt ubeskjedent, at jeg kan være en god rådgiver for mine kunder – nettopp fordi at jeg selv har en funksjonsnedsettelse, og har vært kunde i Stendi gjennom flere år. Jeg kjenner bedriften fra begge sider av bordet, og kan lytte og dele mine egne erfaringer.

BPA-rådgiver Vegard OlsenBPA-rådgiver Vegard OlsenBPA-rådgiver Vegard Olsen på jobb.

Var i stupeulykke

Som 18-åring var Vegard nemlig i en stupeulykke som endret livet hans totalt.

– Jeg skulle egentlig ut i Sjøforsvaret som matroslærling. Så knakk jeg nakken, forteller han.

Ulykken skjedde da han forsøkte å stupe ned i en elv.

– Jeg kjente da jeg var i lufta at “shit, nå har jeg en altfor bratt vinkel”. Da jeg lå på båren tenkte jeg at dette er ganske alvorlig, når jeg ikke kan kjenne føttene. Og jeg så alvoret i ansiktene til familie og venner rundt meg.

Planen om å jobbe som matros måtte skrinlegges, og Olsen måtte omstille seg fullstendig. Først med opphold på sykehus og rehablitering, så som kunde av Stendi der han selv ble arbeidsleder for egen BPA-ordning i 2016.

Inkluderende arbeidsgiver

Etter hvert ble han altså ansatt som rådgiver i tillegg. Han tror mange arbeidsgivere har mye å lære av Stendis måte å møte ham på.

– Jeg tror mange bedrifter kompliserer for mye og tenker at det må mer til for at man kan komme ut i arbeid. Men i Stendi var det aldri spørsmål om sånt. Det var bare om hva jeg trengte for å kunne gjøre jobben.

Og det viste seg å ikke være så mye.

– Jeg har en datamus. Det er det som er spesielt tilrettelagt, som er annerledes enn de andre, forteller han.

Vil du lese mer om Stendi, og bli bedre kjent med kollegaene våre? Les mer om våre hverdagshelter her.