Er dette fremtidens seniorleiligheter?

Hvordan vil du bo når du blir eldre? Hvordan skal fremtidens eldreomsorg se ut? Hva slags boformer, seniorboliger og seniorleiligheter ivaretar trygghet, trivsel og livskvalitet best? Dette er spørsmål stadig flere stiller seg i takt med at eldrebølgen står på trappene. Det krever at man tenker nytt.

To eldre kvinner bosatt i seniorboligen Gabels Park smiler mot kamera. Foto

Midt i hjertet av Frogner ligger seniorboligen Gabels Park. Bygården består av 80 lyse og trivelige seniorleiligheter i et hyggelig nærområde med kulturtilbud, parker og serveringsstedre. Her kan seniorer leie leiligheter i tre ulike størrelser og ha helsepersonell og servicepersonell tilgjengelig 24 timer i døgnet. Bygården har egen restaurant med skjenkebevilling, personlig helseoppfølging, felles trening med fysioterapeut to ganger i uken og rengjøring inkludert i husleien.

Dagens eldre stiller større krav

Leilighetskomplekset ble etablert for å skape et inkluderende botilbud til seniorer som stiller andre krav enn generasjonen før dem, og som ønsker seg en boform der helse, sosialt samvær, aktiviteter og trygghet står i sentrum.

I et oppslag om boligtrender blant eldre i VG 23. januar, blir områdedirektør Cathrine Rugås i Stendi Senior intervjuet om konseptet og beboerne, og uttaler følgende:

Cathrine Rugås, områdedirektør Stendi Senior

Cathrine Rugås, områdedirektør Stendi Senior. Foto: Petter Wilhelmsen

– Dagens eldre er aktive, de reiser mer, går på konserter, kino, restauranter og kafeer. Å ha disse tilbudene i umiddelbar nærhet betyr mye for å kunne fortsette å leve et aktivt liv. Kort vei til tog, T-bane, trikk og buss, er også viktig.

Les hele oppslaget. Ekspertenes råd: Slik bytter du ut enebolig med leilighet. (bak betalingsmur)   

Trygghet for beboerne

Rugås utdyper her entusiastisk om det hun mener er en av flere boformer for eldre som vi kommer til å se mer av i fremtiden.

– Gabels Park er seniorleiligheter for alle eldre, både for de som er i behov av hjelp i dagliglivet, men også de som klarer seg fint selv. Leilighetene er tilrettelagt for eldre og det er heis til alle etasjer. For mange er ikke behovet for helsehjelp og tilpasninger nødvendig når de flytter inn, men tryggheten og vissheten om at hjelpen er der når de eventuelt trenger det i fremtiden, avgjør valget om å flytte til Gabels Park. Det gir trygghet for beboerne å vite at hjelpen alltid er nær, dersom de skulle trenge det. Alle som flytter inn får en trygghetsalarm med innebygd GPS som kan brukes ved behov.

Mange eldre bor i dag i eneboliger eller store leiligheter med stadig behov for vedlikehold som for eksempel snømåking, renovering, samt hager og uteområder som må ivaretas. Å slippe å ta ansvar for dette er en av flere grunner til at flere og flere velger å flytte til Gabels Park, ifølge Rugås.

– Ikke minst er det sosiale viktig. I samråd med beboerne planlegger vi hyggelige aktiviteter vi kan gjøre sammen. Vi har beboerfester med tema etter årstid, høytider og feiring. For eksempel 17. mai frokost, spansk aften, krabbe- og rekefest på sommeren, bursdager, julebord m.m. I peisestuen har vi filmkvelder, quiz, i tillegg til faste arrangementer i restauranten som vaffel-søndag og suppe-onsdag.

En sosial seniorbolig

Ensomhet blant eldre er utbredt, ikke minst har dette kommet til syne under Corona-epidemien der mange opplever isolasjon. Helseminister Høie har tidligere uttalt til Dagbladet at ensomhet blant eldre er blitt Norges «usynlige» folkehelseproblem, og en viktig årsak til tapt livskvalitet.

Les hele saken. (Bak betalingsmur) Fire av ti unge og eldre nordmenn er ensomme. 

– Ensomhet blant eldre er en av årsakene til at vi etablerte Gabels Park i utgangspunktet. Og det er veldig hyggelig å få tilbakemelding om at beboerne setter så stor pris på fellesskapet. Det er mye god helse i sosialt samvær. Her deltar folk på det de vil, og nyter privatlivets fred om de heller vil det. De vet at tilbudene finnes og er tilgjengelig, og det oppleves godt for mange. På Gabels Park er det kort vei til naboen, og kaffen står alltid klar i restauranten. Under pandemien har vi tilrettelagt for trygge aktiviteter og har opprettholdt restauranttilbudet ved å ha flere bordsetninger med færre til stede.

Vil du komme på privatvisning?

Vi følger myndighetenes smittevernregler, og avholder ikke fellesvisninger for tiden. Men vi møter deg gjerne for en privat visning, en hyggelig prat og omvisning. Velkommen!

Husrestauranten «Det Glade Bord» er ikke bare et naturlig samlingspunkt for beboerne, men også godt kjent i nabolaget for å arrangere alt fra kåseri-kvelder til andre kulturelle innslag.

– Gode måltider er samlende. Her deles erfaring, opplevelser, skrøner og latter. Gabels Park har i tillegg egne kokker som lager maten fra bunnen av. Beboerne kan selv velge om de vil spise i restauranten eller nyte den i leiligheten.

Gjesteleiligheter for pårørende

Boformen er ikke bare populær blant beboerne. Gabels Park får også mange henvendelser fra pårørende som ønsker å få vite mer om seniorboligen.

– Som pårørende ønsker man jo gjerne det beste for de man er glade i. Og nettopp kombinasjonen av et rikt aktivitetstilbud, det sosiale samværet og vissheten om at helsehjelp er tilgjengelig i hjemmet 24 timer i døgnet gir en trygghet for pårørende også. Ikke minst gir det pårørende mulighet til å være nettopp det; pårørende, ved at alt det praktiske blir ivaretatt av oss.

Gabels Park tilbyr også korttids- eller rehabiliteringsopphold for eldre som er utskrivningsklare fra sykehus, eller som av andre årsaker trenger mer oppfølging og helsehjelp før de flytter hjem til sin bolig.

– Vi skreddersyr løsninger basert på den enkeltes behov, og det er ikke nødvendig med kommunale vedtak for å bo på Gabels Park, tilbudet er privat og åpent for alle. I tillegg har vi gjesteleiligheter for pårørende. Av og til kan det jo være godt å bli litt ivaretatt som pårørende også, og slippe å tenke på «alt» i en krevende fase. Eller om du rett og slett bare har lyst til å komme på besøk, og bo under samme tak som foreldrene dine.

«Prøvebo» din egen seniorleilighet

Mange opplever det som et stort skritt å skulle flytte fra egen enebolig eller leilighet. Alle minnene som ligger i veggene, barndomshjemmet til ungene dine. Der du kanskje har opplevd mange av livets største øyeblikk. Hva om overgangen blir for stor? Hva gjør man med alle tingene man har samlet opp gjennom et langt liv? Spørsmålene som melder seg kan være mange.

– Livet har mange faser, og vi opplever at mange seniorer finner en økt frihet og tilfredshet i å flytte til noe mindre og mer lettstelt også. Og så er det noe med å flytte mens du ennå orker. Men selvsagt er det et stort skritt å ta. Derfor tilbyr vi «Prøvebo» på Gabels Park, der du kan bo i noen uker i en av våre møblerte leiligheter for å se om dette passer for deg. Vi tror ikke du blir skuffet, avrunder Rugås med et smil.

Se våre seniorleiligheter på Gabels Park

Ta kontakt

Er du nysgjerrig på om en seniorleilighet er noe for deg? Har du lyst til å komme på en privat visning? Har du andre spørsmål? Send oss en henvendelse via skjemaet under, så hører du fra oss.

* Feltet må fylles ut