30 år og beredskapsmor
Kine har ikke egne barn ennå, men er allerede beredskapsmor til en tenåring. Den unge vernepleieren kunne ikke tenke seg noe mer betydningsfullt enn å tilby et godt beredskapshjem for barn og unge.
– Ønsket om å hjelpe andre var grunnen til at jeg ville bli vernepleier. Det var også derfor jeg ville bli beredskapshjem. Jeg trengte dessuten litt nye utfordringer, noe jeg får ved å hjelpe barn og ungdom i sårbare situasjoner, forklarer Kine (30). For tiden har hun en tenåring boende hos seg og ser flere fordeler med at hun selv er såpass ung.
Lettere å forstå ungdommen når man er nær i alder
– For det første er det ikke så lenge siden jeg selv var tenåring, så verden har ikke endret seg så mye fra min egen ungdomstid. Det kan gjøre det lettere å forstå dagens ungdom, sier Kine og trekker bena oppunder seg i sofaen. – I tillegg har man fortsatt mye energi og orker å finne på forskjellige aktiviteter med de unge, smiler hun. Selv tar hun gjerne med sitt beredskapsbarn ut på ulike utflukter.
– Det viser hvor mye det betyr for et barn at man er der for dem. Uansett.
Beredskapsmor, Kine (30)
Men friluftsliv er ikke for alle, så da gjelder det å finne på noe annet gøy som kan passe den unge. Blant annet har Kine tatt med sitt fosterbarn på cruise med Kielfergen.
– Det ble sommerferien vår, forklarer Kine nøkternt. – Om bord kikket vi i butikker og koste oss i spaavdelingen. Boblebad, massasjestol og show på kveldene falt i smak for oss begge, smiler Kine.
Ingen egne barn – ingen hindring
Kine har ingen erfaring fra egne barn. Til gjengjeld har beredskapsmoren relevant erfaring fra avlastnings- og støttekontaktjobber. I tillegg begynner hun å bli en erfaren beredskapsmor etter å ha tatt imot flere barn i hjemmet sitt.
– Jeg ser det som en spennende utfordring, sier Kine og peker på at det er kort vei til gode råd fra erfarne Stendi-konsulenter. – Det er alltid noen jeg kan spørre til råds og diskutere saker med i Stendi, hele døgnet, påpeker Kine. – Dessuten er det å ha fosterbarn en fin erfaring å ha med seg den dagen man får egne barn, legger hun til.
En typisk dag som beredskapsmor
– Morgenen går med til å få i gang ungdommen og gjøre dem klare for skole. På dagtid gjør jeg ting jeg har lyst til, som å trene, kjøre motorsykkel, strikke og holde på med hagearbeid, sier Kine. Når ettermiddagen kommer, lager hun mat. God mat.
Matlaging er en av Kines mange hobbyer, noe hun gjerne gjør sammen med de unge.
Etter middagen er ungdommen ofte med venner, enten hos henne eller i ungdommens hjemby. Da stiller Kine gjerne opp som sjåfør.
– Det er veldig givende å se mestring hos de unge og at de er trygge og trives. Det er det viktigste for meg, smiler den unge beredskapsmoren og legger til: – Det å ha et beredskapshjem gir i tillegg en fantastisk frihet. Jeg kan styre hverdagen min som jeg vil, i veldig stor grad.
Kines suksessoppskrift for unge beredskapsforeldre
– For å lykkes som beredskapshjem og beredskapsmor er det lurt å være litt åpen og spontan, spesielt om du har ungdom, ler Kine. Mens andre ganger handler det bare om være der, bemerker hun og lener seg tilbake i sofaen. Hun kommer på et konkret eksempel, som belyser nettopp dette:
– Fosterdatteren min skulle få besøk av en gutt hun hadde begynt å date. Hun hadde litt nerver før han skulle komme, så jeg satt og ventet sammen med henne. I ettertid har hun uttrykt takknemlighet for dette. At noen ville gjøre noe sånt for henne ville hun ikke forventet i sitt opprinnelige hjem, forklarer Kine og konkluderer: Det viser hvor mye det betyr for et barn at man er der for dem. Uansett.
– Og så er det viktig å lytte, uten å ta det for mye inn over seg, råder Kine. Hun anbefaler å svare de unge på en bra og respektfull måte, og peker samtidig på at man må tåle å gå på noen smeller.
Tøffe tak kan være så mangt
Mange situasjoner som beredskapsmor kan være tøffe å stå i. Særlig én type hendelse går igjen i mange fosterhjem, og her er Kines råd:
– Man blir avvist. Ofte. Og da må man ha tålmodighet. Om man stiller et spørsmål og ikke får svar, så ikke krev et svar. Bare vent, så kommer svaret gjerne etter noen dager. Da vil de snakke, smiler Kine, men poengterer samtidig at de unge er forskjellige. – Med noen er det lurt å bli sittende etter avvisning. Andre liker at jeg går, og så kan de komme når de er klare.
– Slik jeg har tolket mine beredskapsbarn, har det viktigste for dem vært at jeg lytter og støtter. Selv om man kanskje ikke kan fikse alt, så har man prøvd. Man har vist at man bryr seg. Det betyr mye for barna.
– Det er godt å ha konsulenten fra Stendi om jeg trenger noen å sparre med.
Beredskapsmor, Kine (30)
Ikke alltid barnet som er verst
Kine er opptatt av at det ikke nødvendigvis er barnet som står for de tøffeste takene, i rollen som beredskapsmor. – Det er mye omkring barnet som kan være vel så vanskelig å håndtere, presiserer Kine.
– Som beredskapsmor kan det til tider være krevende å forholde seg til alle instansene rundt barnet, slik som barnets familie, skole, barnevernet (Bufetat) og tilsynsperson fra kommunen, i tillegg til støttefunksjonen fra Stendi.
– Det er godt å ha konsulenten fra Stendi om jeg trenger noen å sparre med, sier den ansvarsbevisste beredskapsmoren: – For eksempel kan jeg få hjelp til hva jeg kan svare, i kontakten med foreldrene til ungdommen.
Bekymringer knyttet til det å bli beredskapsmor
– Jeg er ikke spesielt bekymret av meg, ler Kine, og fortsetter: – Stendi prøvde å advare meg om at barna kunne komme til å ødelegge noe, og at noen kunne være utagerende. Men de snakker med en som har hatt jobber der jeg har blitt lugget, bitt og sparket, ler Kine.
– Jeg har jobbet med mennesker med utfordringer, fordi jeg liker utfordring, slår Kine fast, og legger til: – Jeg får mye støtte fra Stendi, så jeg føler meg aldri alene.
Kines råd til deg som vurderer å bli beredskapshjem
– Ha en god dialog med sjefen din. Selv fikk jeg med arbeidsgiveren min på å sette opp færre vakter på meg, og jeg fikk mulighet til å få «gå på dagen» dersom jeg fikk et barn plassert hos meg. Til gjengjeld var jeg fleksibel tilbake, forteller Kine og avslutter med en appell til alle som lurer på om beredskapshjem er noe for dem:
– Prøv det! Du vet jo ikke hvordan det er før du har prøvd. Ta kontakt med Stendi og prat med dem, så får du i alle fall svar på alle dine spørsmål, oppfordrer Kine.
Fyll ut skjemaet, og bli kontaktet for mer info
Vil du ha mer informasjon om det å bli spesialisert fosterhjem? Fyll ut skjemaet nedenfor og vi kontakter deg. Da kan du stille alle spørsmål du måtte ha om å bli fosterforelder.