Over 50 – ekstra plass og mer omsorg å gi?
Livet etter femti innebærer ofte at egne barn har blitt voksne og kanskje flyttet ut. Mange kjenner på et tomrom i denne fasen og føler de har mer å gi. Å bli fosterforelder er ikke for alle, men kanskje er nettopp du den trygge havnen noen venter på akkurat nå?
Det er både fremsider og baksider ved å åpne hjemmet sitt for barn som har det vanskelig. Denne artikkelen svarer på de vanligste spørsmålene rundt det å bli fosterforelder etter femti, i et såkalt spesialisert fosterhjem (fosterhjem der minst én forelder er frikjøpt fra andre jobbforpliktelser).
Derfor er fosterforeldre etter femti så ettertraktet
Som Norges største omsorgsleverandør ønsker vi i Stendi å tilby de beste fosterforeldrene for barna som trenger plassering i spesialiserte fosterhjem. Vi ser av erfaring at fosterforeldre i 50- og 60-årene fungerer svært godt i rollen.
– Stabilitet og ro i hjem og sinn kjennetegner våre fosterforeldre som har passert femti. De er reflekterte og trygge voksne med lang livserfaring. Ofte har egne barn flyttet ut, som gir god plass og ledige soverom. De er godt etablerte og har et solid og støttende nettverk. Alt dette er kjærkomment for barn som trenger et trygt hjem, forklarer Nora Tanggaard Waale, Fagkonsulent og nasjonal rekrutteringsansvarlig for Stendi fosterhjemtjenester.
Kjenner du deg igjen i noe av dette? Her er noen av fordelene våre fosterforeldre over femti trekker frem.
Fordelene for deg som blir fosterforelder etter femti
For å belyse fordelene ved å bli fosterforelder, gjorde vi en undersøkelse blant de som allerede er fosterforeldre i Stendi. Vi fikk totalt inn 47 svar. Vi spurte blant annet:
“Hva var din motivasjon for å bli fosterhjem?”
Svarene vi fikk fra de over femti år har vi sammenfattet her, inkludert våre egne observasjoner i denne aldersgruppen:
- Mulighet til å gjøre en forskjell: Har man barn som har flyttet ut, frigjør det tid og energi til å gjøre noe meningsfullt, som å gi omsorg til fosterbarn.
- Berikelse for familien: Flere ser det som et pluss for familien, spesielt når egne barn har flyttet ut, og man har mer tid til både fosterbarn og barnebarn.
- Livserfaring kommer til nytte: Lang livserfaring gjør oss mer reflekterte og bevisste på egne behov og grenser, noe som er til stor hjelp i rollen som fosterforelder.
- Stabile rutiner og nettverk: Etablerte rutiner i hjemmet og et rikt nettverk av venner og familie gir en støttende ramme for både fosterforeldre og fosterbarn.
- Mer liv i huset igjen: Det blir ofte veldig stille etter at barna flytter ut. Denne roen kommer fosterbarna til gode, og tilbake får man litt mer liv i hjemmet.
- Voksne barn kan bidra: Ofte har man voksne barn som kan bidra som ressurser og støttespillere. En gave til både fosterbarn og egne voksne barn.
- Økonomisk godtgjørelse: Selv om det ikke er hovedmotivasjonen, nevner noen den økonomiske godtgjørelsen som en fordel. Etter femti har mange behov for en mindre stressende jobb. Muligheten til å være fosterforelder på fulltid, gjør det mulig å gi fosterbarna den tiden og omsorgen de trenger i rolige omgivelser i eget hjem.
Dette bør du tenke igjennom før du blir fosterforelder etter femti
Det er viktig å vurdere egen helse og energinivå for å sikre at man kan gi fosterbarna den omsorgen de trenger over en lengre periode. Etter femti har man ofte mindre energi enn tidligere og man kan få en helsetilstand som ikke er heldig i den krevende oppgaven det er å være fosterforelder.
På generell basis bør man også vurdere hvordan fosterforelder-rollen vil påvirke ens livsstil og om man har de nødvendige ressursene og støttenettverket for å takle utfordringene som kan oppstå. Fosterhjemmet må også ha et ledig soverom og en stabil økonomi for å kunne gi barnet en trygg oppvekst.
Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) fremhever at barn i spesialiserte fosterhjem trenger voksne som kan gi dem den tryggheten og stabiliteten de mangler. Mange over femti har nettopp det. Men hva annet kreves, og hva kan man forvente?
Hva kreves for å bli fosterforelder?
For å bli fosterforelder må du ha en stabil livssituasjon, god helse og et trygt hjem. Du må også ha gode samarbeidsevner og snakke godt norsk. En godkjent politiattest er også nødvendig.
Får man oppfølging som fersk fosterforelder i 50-årene?
Selv om din verdifulle livserfaring vil bidra til den tryggheten og stabiliteten barna trenger, får du også oppfølging.
Halvparten av alle barn i norske fosterhjem har opplevd å bli flyttet minst én gang etter at de kom til sitt første fosterhjem, i følge Bufdir. Derfor er vi i Stendi opptatt av at du skal få både nødvendig opplæring og din egen fagkonsulent som følger opp familien.
Ifølge vår egen fosterhjemsundersøkelse var “veiledning og oppfølging fra fagkonsulent” den støtten våre fosterhjem rangerte som aller viktigst av alle de 14 støttemulihetene de kunne velge mellom. At “konsulentene var tilgjengelig 24/7” kom som nummer to.
Hva slags støtte får fosterforeldre fra barnevernet?
Fosterforeldre får omfattende støtte, inkludert jevnlige hjemmebesøk og veiledning fra en fast fagkonsulent. Vi er tilgjengelig hele døgnet, 365 dager i året. Du vil få avlastning en helg i måneden og forsterkning ved behov, samt opplæring, kurs og økonomisk godtgjøring.
Hvem er barna?
Barn som trenger å komme til et spesialisert fosterhjem har ofte opplevd omsorgssvikt, vold eller overgrep. De kan ha diagnoser og komplekse traumer som påvirker deres atferd. Slik atferd kan f.eks. være avvisning, redsel for å bli forlatt, sinne eller ønske om å trekke seg tilbake. Fosterforeldre i 50-årene må være forberedt på å håndtere barn med komplekse behov og tilby en trygg og stabil hverdag.
Må mine egne barn være voksne?
Du kan bli fosterforelder selv om dine egne barn ikke er voksne. Men vi anbefaler at de er minst 10 år. Det er viktig å vurdere hvordan et fosterbarn vil påvirke dine egne barn, om de fortsatt bor hjemme.
Er det emosjonelt krevende?
Det kan være emosjonelt krevende, likevel kan du oppleve følelsen av å gjøre en forskjell i et barns liv. Mange fosterforeldre opplever stor glede ved å se barn utvikle seg positivt og blomstre. Å bygge en trygg og god relasjon med et barn kan være krevende, men også en av de mest berikende opplevelsene man kan ha.
Byråkratisk og juridisk jungel
Fosterforeldre får god støtte fra barnevernstjenester og andre profesjonelle aktører som hjelper med å navigere det byråkratiske og juridiske landskapet. Mange fosterforeldre finner også fellesskap og støtte gjennom nettverk av andre fosterforeldre. Det er også en trygghet å vite at du er en del av et system som jobber for barnas beste, og at din innsats er verdifull og nødvendig.
Får man økonomisk støtte?
Det økonomiske støttesystemet gir betydelig hjelp for å håndtere de ekstra utgiftene. Den følelsesmessige belønningen ved å hjelpe et barn i nød veier ofte tyngre enn den økonomiske støtten. For mange er det verdt innsatsen når man ser den positive effekten omsorgen har på barnets liv.
Er tiden inne?
Å bli fosterforelder i 50-årene er en meningsfull og givende måte å bruke sin livserfaring og stabilitet på for å gi barn en trygg og kjærlig oppvekst. Med en kombinasjon av erfaring, ro, og et støttende nettverk, kan du i denne livsfasen tilby en trygg base for barn som trenger det mest. Selv om det kan være utfordrende, vil du få muligheten til å gjøre en forskjell i et barns liv.
Har du vurdert å bli fosterforelder, og kjenner at tiden kan være inne nå? – Da oppfordrer vi deg til å ta første steget! Det er ingen skam å snu underveis i vurderingen. Slik går du fram:
Slik tar du første steget
For å komme i gang med det første steget inn i rollen og tilværelsen som fosterforelder, gjør du dette:
- Ta fosterhjemtesten – som vil gi deg svar på om du har det som kreves i første omgang
- Fyll ut skjemaet nedenfor og bli kontaktet av en av våre fosterhjemskonsulenter – som vil svare på spørsmål du måtte ha og guide deg videre i prosessen.
Vi er takknemlige for alle henvendelser, og ønsker deg lykke til på reisen på veien til å gjøre en forskjell for noen.