Audun er en aktiv 13-åring med godt humør, som elsker fart og spenning. Takket være en engasjert mamma og en god BPA-ordning har han mange gode dager, til tross for flere alvorlige diagnoser.

– Audun er en fantastisk gutt med godt humør og masse humor. Han er veldig aktiv, og elsker sitski, klatring, sykling og bading. Så har han flere diagnoser som selvfølgelig begrenser. Vi må tilrettelegge og planlegge – men takket være BPA har vi mange gode dager og opplevelser sammen.

Gyri Mentzoni (53) er mamma til 13 år gamle Audun, og bor i Kabelvåg i Lofoten. Audun har i dag en BPA-ordning på 94 timer per uke via Stendi, der Gyri selv er arbeidsleder, og en av tre faste assistenter.

Sluttet i jobben

Audun ble født med Downs syndrom og fikk som 4-åring diagnosen autisme. Han har også diabetes og flere helseutfordringer som gjorde at Gyri etter hvert valgte å si opp jobben, og bli assistent for Audun på fulltid.
– Det har blitt en god løsning for oss, på den måten får vi litt fritid i en veldig hektisk hverdag, sier Gyri.

Hennes råd til familier som er i en tidlig fase, er å få hjelp fra rådgiverne hos leverandørene av BPA.
– Å søke BPA er en omstendelig prosess. At det blir gjort ryddig og profesjonelt har mye å si for utfallet.

Gode dager med BPA

Gyri referer til det afrikanske ordtaket «Det krever en hel landsby for å oppdra et barn».
– Når man har et barn med så mange diagnoser som Audun, er man avhengig av hjelp.

Det er da «Team Audun», som hun kaller det, skinner. Her jobber BPA, skole og avlastning sammen med jevnlige møter, felles planer og deling av kunnskap. Det betyr mindre stress for Audun og smidigere overganger.

Gyri legger vekt på at hun får god støtte av sin rådgiver hos Stendi, når det gjelder ordningen og oppfølging av assistentene.

– Ja, jeg kan virkelig anbefale Stendi! De er alltid tilgjengelige, og hvis det skulle være noe, så fikser de det raskt.

Med BPA er det du som bestemmer

– En av fordelene med BPA, er at jeg som arbeidsleder og mamma får ansette assistenter selv, og bestemme hvem som skal jobbe her. Det burde være en selvfølge, i og med at vi jobber så tett. Assistentene kan være med på 17. mai, på ferier eller på julaften og blir en del av familien.

– Dette passer kanskje ikke for alle, men for de som liker det nære og det varierte, blir det veldig spennende og meningsfullt.

Gyri er opptatt av å skape et godt og attraktivt arbeidsmiljø.

– I og med at Audun håndterer forandringer dårlig, er stabile assistenter avgjørende for vår hverdag. Vi er så glade for assistentene som har vært med oss lenge. Jeg tror at noe av grunnen er gjensidig fleksibilitet.

BPA med driftskonto

Det er viktig for Gyri at sønnen trives og får gjøre mest mulig av det han liker selv.

– Hadde Audun fått valget mellom å perle eller pusle, ville han ikke valgt noen av delene. Sykling eller svømming derimot, det er populært! BPA gir oss mulighet til å leve det livet vi ønsker, gitt våre rammebetingelser.

I Stendi settes det av en sum på en egen driftskonto for hver BPA-time.
– Stendis opplegg for driftskonto gir oss mulighet til å velge, for eksempel hvor og når vi vil ta en ferietur, og få dekket utgifter til assistanse på turen.

Samfunnet vi vil ha

Gyri er samfunnsengasjert og har ofte tatt en fight for Auduns ve og vel.
– Alle er jo tjent med et samfunn der vi tar vare på hverandre. Det å måtte kjempe for små og selvfølgelige ting blir en tilleggsbelastning.

Tenk om vi heller fikk en respons som «vi ser at dere har fått en gutt som er annerledes, hva kan vi hjelpe dere med?». I stedet må vi finne ut alt selv, og kjempe for å få det gjennom. Sånn burde det ikke være i Norge.

– BPA er en viktig ordning som har ført samfunnet i riktig retning, med mer likhet og frihet, sier Gyri.

Barn med sitski og mor i alpinbakke
Audun elsker fart og spenning, blant annet på sitski i alpinbakken med mamma Gyri Mentzoni.
Kvinne og gutt på ferie
Takket være en fleksibel BPA-ordning med driftskonto har Audun og mamma Gyri reist på flere spennende ferieturer, blant annet til Sri Lanka.
Audun og mamma Gyri på sykkeltur.