Livet tilbake med BPA og ny jobb

Etter en stupeulykke i 2014 knakk Vegard nakken og ble lam fra brystet og ned. Åtte år senere jobber han 100 prosent som BPA-rådgiver i Stendi Assistanse.

Vegard Olsen var 18 år da ulykken skjedde. Den varme sommerdagen med bad og hygge endret livet hans fullstendig. Trening, friluftsaktiviteter og en ventende lærlingplass i Sjøforsvaret, ble byttet ut med sjokk og et langt opphold på sykehus.

Livet tilbake

Vegard bestemte seg tidlig for å trene seg opp så mye som mulig. Han håper fortsatt på å kunne gå en dag. Ønsket om å kunne ta livet tilbake har drevet han, inkludert drømmen om å jobbe og delta i samfunnet.

– Jeg har trent mye og blitt sterkere i armene, men jeg har fortsatt ingen fingerfunksjon. Jeg kan bruke armene og lillefingeren til å skrive på PC. Heldigvis er det ikke noe galt med snakketøyet mitt, og det er med det jeg gjør mesteparten av jobben min som BPA-rådgiver, forteller Vegard med glimt i øyet.

Som relativt fersk i jobben har fått en flying start med ansvar for 10 BPA-ordninger i Trondheim og nordover.
– Jeg tror, litt ubeskjedent, at jeg kan være en god rådgiver for mine kunder, nettopp fordi at jeg selv har en funksjonsnedsettelse, og har vært kunde i Stendi i flere år. Jeg kjenner bedriften fra begge sider, og kan lytte og dele mine egne erfaringer, forklarer Vegard.

BPA – en fantastisk ordning!

Mann i rullestol med assistent

Vegard har selv en BPA-ordning (brukerstyrt personlig assistanse) på 90 timer per uke og er arbeidsleder for 7-8 assistenter. Han innrømmer at det å ha assistenter i hjemmet sitt i så mange timer, kan være krevende.

– Med assistentene tett på blir det viktig at kjemien stemmer. Nettopp derfor er det avgjørende at kunden selv er aktiv i rekrutteringsprosessen av nye assistenter. Dette utgangspunktet er det viktig for meg å formidle til nye kunder.

– BPA er en fantastisk ordning, utbryter Vegard. Han beskriver en ordning som gjør at han kan leve et ganske fritt og normalt liv. Et liv med og uten BPA kan helt enkelt ikke sammenlignes, slår han fast.

Likestilling og menneskeverd

BPA omtales ofte som et likestillingsverktøy, og det er noe Vegard selv har opplevd.

– Ja, BPA gjør det mulig for oss med funksjonsnedsettelse å få like muligheter som andre og leve et så normalt liv som mulig.

– Det må jo være en ganske stor psykologisk gevinst å være i førersetet i stedet for å være en mottaker av tjenester?

– Ja, selvfølgelig! Det å selv kunne bestemme hva jeg vil gjøre, når og med hvem jeg vil gjøre det, betyr mye. Det er lett å forstå den praktiske betydningen, men også når det gjelder psykisk helse har prinsippet om brukerstyring stor betydning.

Vegard brenner for ordningen som har forandret livet hans til det bedre, og holder  kurs for assistenter og arbeidsledere. Da snakker han blant annet om hvor viktig det er å ha en god relasjon til sine assistenter.

– I jobben som arbeidsleder av egen ordning er kjemi med egne assistenter spesielt viktig. Grunnen til det er selvfølgelig at man er uvanlig tett på hverandre. Derfor blir kommunikasjon ekstra viktig, og det det er noe jeg snakker mye om på mine kurs.

En attraktiv arbeidsplass

Vegard forteller at han har vært kunde i Stendi siden 2016, og har fra første dag følt seg godt ivaretatt.

– Jeg opplevde at Stendi var en seriøs bedrift og drømte om at det ville være et godt sted for meg å jobbe. At jeg faktisk fikk anledningen, har betydd veldig mye for meg.

– Som ny i rådgiverjobben har jeg blitt veldig godt mottatt, og jeg ble raskt del av et veldig godt arbeidsmiljø med mange gode kollegaer. Selv om vi sitter på forskjellig steder i landet, treffes vi ofte og har det veldig fint sammen, forklarer han.

Han forteller om en spesiell kultur som gjør det attraktiv å jobbe i Stendi.

– Ja, da jeg for litt siden møtte Ingvild (adm. direktør i Stendi), hadde jeg en veldig oppmuntrende prat med henne. Hun er så folkelig og snakker med alle, og nettopp dette tror jeg smitter og gjennomsyrer hele kulturen i Stendi. For meg har det blant annet bidratt til lav terskel for å snakke sammen og ta opp alle typer tema.

Vegard Olsen på jobb for Stendi Assistanse der han jobber som BPA-rådgiver ved kontoret i Trondheim.