Manglet smittefrakker – fikk skoleelever til å sy

08.04.20: Risenga Bo og Omsorgssenter som Stendi Senior drifter i Asker, hadde vanskeligheter med å få tak i smittevernutstyr på grunn av coronautbruddet. Nå har elever ved Lørenskog videregående skole levert flere titalls godkjente smittefrakker.

Områdedirektør Cathrine Rugås i Stendi Senior kontaktet koordinator for Design og håndverk på Lørenskog videregående skole, Merete Aarstein Embretsen, og spurte om elevene der kunne sy smittefrakker til Risenga. 

Det ble full klaff: Andreårselevene på Design og tekstil yrkesfaglig linje hadde på grunn av korona måttet avlyse sin utplassering hos designere og mindre produksjonsbedrifter og satt nå hjemme. 

Bidro til karaktergrunnlag

Fordi utplasseringene ikke ble noe av, ble samarbeidet en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Å sy smittevernfrakker var en oppgave som ville gi elevene verdifull erfaring, en faglig vurdering og bidra til å få et karaktergrunnlag. 

Tone Waldenstrøm Wardenær som jobber i administrasjonen på Risenga laget prototypen og mønsteret og sydde opp fire frakker slik at elevene visste hva de skulle sy.

Lærer Embretsen prøvesydde deretter gjennom en hel helg og laget en instruksjonsvideo til elevene. Hun kjøpte inn stoff og klippet det mandag morgen på skolens store klippebord. Tirsdag hentet elevene materialpakker, og onsdag var de i gang med sying. Fredag leverte de frakkene på skolen for kvalitetssikring og vurdering. 

Og elevenes leveranse levde opp til Standard Norge og Folkehelseinstituttes krav til smittefrakker! Elevene fortjener med andre ord all honnør for arbeidet de har gjort. Under to uker etter første kontakten med skolen har 68 av 100 godkjente smittevernfrakker nå kommet til Risenga.

– Resultatet ble så flott, sier Tone som sydde prototypen.

Samarbeidet var også omtalt i Romerikes Blad – les saken her (saken er bak betalingsmur) 

– Det føles både nyttig og er fint for å få tiden til å gå, sier Ida Johansen, en av elevene som sydde frakker. Faksimile: Romerikes Blad

– Smitteutbruddet viser at det er viktig at Norge har egen kompetanse på søm. Det er veldig få slike tekstillinjer igjen, sier lærer Embretsen i avisartikkelen.

Takker for samarbeidet

Ingvild Kristiansen, administrerende direktør i Stendi, ønsker å takke Lørenskog videregående skole for samarbeidet.

– Dere skal vite at jeg blir så glad over å se kollegaer og medmennesker som bidrar på denne måten. For noen flotte folk vi har med på laget vårt, som tar kreative initiativer for å forhindre smitte og ivareta våre medarbeidere og beboere på best mulig måte. Jeg vil sende en spesielt stor takk til de dyktige elevene som har klart å sy godkjente smittefrakker til oss, og til læreren som kastet seg rundt. Dette er et bevis på at vi står sterkere sammen, og slike bidrag hjelper oss alle gjennom denne krisen, sier Stendi-sjefen.