Du må snu deg raskt for sårbar ungdom
Over 35 års barnevernserfaring har gitt Wanja et øvet øye for hva et barn trenger. Ofte haster det. Hun setter pris på kort vei til ledelsen, slik at nødvendige tiltak kan settes inn fort.
– Du må kunne snu deg raskt når du jobber med sårbar ungdom. For meg er det derfor viktig at vi har kort vei til en ledelse, som er åpen for ideer og innspill. Vi har også tillit og frihet til selv å planlegge hverdagen, innenfor gitte rammer, sier den stødige miljøterapeuten fra Mo i Rana.
Wanja (66) har jobbet innen barnevern i over 35 år. Både i førstelinjen og på alle typer institusjoner. De siste åtte årene har hun vært miljøterapeut ved flere av Stendis barnevernsinstitusjoner.
– Det har blitt en livsstil. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag og kommer ikke til å slutte før de bærer meg ut herfra, ler den erfarne terapeuten, som synes det er hyggelig å ha fått tilnavnet «bestemor» blant ungdommen på huset. – Jeg representerer trygghet og ro for dem. Samtidig vet de at jeg også blir med dem i karuseller, ler hun.
Wanja, som selv kommer fra en stor familie med godt samhold, oppdaget tidlig verdien av familierelasjoner.
– Det var derfor jeg valgte å utdanne meg som sosionom og senere tok videreutdanning innen systemisk familieterapi. Skal du hjelpe en ungdom, må du også ha ungdommens familierelasjon i bakhodet, forklarer Wanja, og legger til: Familieforhold som ikke fungerer er naturligvis belastende for barna. Og når barn sliter, haster det å få snudd mindsettet slik at de ser muligheter på tross av alt som er vanskelig.
Tar tak i tenkemåten
– Vi har hatt barn som kommer inn med selvpåførte skader og rusproblematikk. Fra dag én begynner vi å jobbe med å snu barnas negative tankegang. Vi fokuserer på det de klarer, ikke på det de ikke klarer, sier Wanja og trekker frem en av de siste ungdommene hun har fulgt opp: – Hun la den vonde tiden bak seg. Nå er hun godt i gang med et utdanningsløp.
Snur seg raskt for de unge
Et annet eksempel på hvordan hun og kollegaene har kastet seg rundt, er da de fikk på plass en mulighet for ungdommen å bli boende, i stedet for å måtte flytte ut, når tiden var kommet for såkalt «ettervern».
– Opplegget går ut på at de som trenger det, kan fortsette å bo hos oss i en omdefinert «ettervernsplassering». På den måten behøver ikke ungdommen forlate huset og de trygge ansatte de har blitt knyttet til før de er moden for det, sier Wanja.
– Nå skal det sies at den første ungdommen vi tilrettela dette tilbudet for, fikk skoleplass i en annen by rett før skolestart og flyttet på få dager til egen leilighet, men vi i Stendi sørger alltid for en god overgang til en selvstendig tilværelse ved at vi følger opp ungdommen på nytt bosted frem til annet hjelpetiltak er på plass, poengterer miljøterapeuten og legger til:
– Selv om det i denne spesielle situasjonen ble en annen løsning enn først tenkt, har vi muligheten til å skreddersy tiltak for den enkelte ungdom utfra ungdommens behov. Ikke alle barn er klare for å bryte en trygg relasjon som er bygget over tid, sier «bestemor» Wanja.
Nå ønsker hun seg flere driftige kollegaer som kan være med å snu seg raskt for de unge.