Gjengen på Kikut har det sosialt utenfor grillhytta

Omgitt av enger og åkre i grønne Lier ligger Stendis aktivitetssenter Kikut. Gården er ett av flere populære aktivitetssenter i Stendi og benyttes flittig av beboere innen heldøgns omsorg fra Buskerud, Akershus, Vestfold og Østfold.

Her får de muligheten til å drive med aktiviteter de selv synes er gøy, oppleve mestring og på den måten få økt livskvalitet. Aktivitetstilbudet er bredt og mangfoldig, sommer som vinter. Når snøen legger seg over Lier er det ski, turer og kos ved bålpanna som står på programmet. På sommeren er det bading, grilling, ballspill og utflukter.

Målrettet miljøterapi

–Vi har egen forslagskasse på veggen der beboerne kan ønske seg aktiviteter, forklarer aktivitetsmedarbeider Malin. Vi har kafe-drift, eget musikkrom, vi drar på bowling og i svømmehallen, arrangerer konserter med beboere og går tur rundt Semsvannet, for å nevne noe. Lystbetonte aktiviteter som ivaretar og styrker beboernes iboende ressurser er en viktig del av vår målrettede miljøterapi.

I sommerhalvåret dyrkes det også blomster, jordbær, urter og planter på gården.

Ferske epler rett fra treet

– Vi hadde høns her, men de ble tatt av et rovdyr, mest sannsynlig en røyskatt. Så akkurat nå står hønsehuset tomt, fortsetter hun.

Jevnlige utflukter er også en del av aktivitetsprogrammet, og det er beboerne selv som foreslår hvor turen skal gå, noe som blant annet har resultert i besøk på Hadeland Glassverk, Blaafarveværket og Bærums verk.

– Årets høydepunkt er juleturen til Merket på Golsfjellet. Dette er en sosial uke fylt med forskjellige utendørs vinteraktiviteter, juleverksted og festkveld med julebord. Vi er mellom 30- 40 beboere og ansatte som har dratt av gårde, forteller hun videre.

Musikkterapi

To dager i uken er det musikkverksted som står på programmet.

Musikkverkstedet, under ledelse av musikkterapeut Sigurd, er svært populært blant beboerne i Stendis nærliggende boliger, med deltakere som kommer helt fra den andre siden av Oslofjorden for å delta.

Her får beboerne tilgang til et fullt utstyrt musikkrom som inneholder bandinstrumenter og opptaksutstyr. Beboerne velger selv hvilket instrument og hvilken type musikk de ønsker å utforske. Populære aktiviteter på musikkverkstedet inkluderer instrumentalundervisning, samspill, låtskriving og musikkproduksjon. 

Sang og gitarspill

I dag har Christian kommet for å synge, og på repertoaret står alt fra Toto, Jahn Teigen og The Beatles til Rihanna. Sangene er valgt av Christian selv, mens Sigurd akkompagnerer på gitar og piano.

Musikkverkstedet har som formål å gi beboerne et individuelt og tilpasset tilbud i samsvar med egne forutsetninger. Her kan de få oppleve musikkglede i trygge omgivelser gjennom deltagelse, kreativ utfoldelse og mestring sammen med musikkterapeuten. Et viktig fokus i musikkterapien er å ta i bruk- og styrke beboernes iboende ressurser.

Ved slutten av hvert semester arrangeres det sommer- og juleavslutninger, i tillegg til fast musikkcafé en gang i måneden.  Enten man er rapper, låtskriver eller trommeslager får beboerne mulighet til å opptre som artister på en scene foran publikum. 

Populært vedprosjekt

Mens lyden av sang fyller gården inne, går vedkløyveren for fullt ute i garasjen. Vedprosjektet er en av de mest populære aktivitetene ved Kikut. Ved kløyves og stables og legges deretter i sekker for salg.

Vedkløyving i garasjen på Kikut

– For noen er vedkløyvingen også jobbtrening forklarer Malin, og da er det ekstra stas når det nærmer seg siste torsdag i måneden. Da er det nemlig utbetaling av motivasjonspenger.

Det sosiale i fokus

Inne på kjøkkenet forbereder aktivitetsleder Anita dagens utflukt til Eiksetra. Kjølebag med mat må pakkes, det samme med fotballer, kubb og badminton.

Etter en halvtimes kjøretid langs en svingete grusvei varer det ikke lenge før duften av nygrillede pølser og nytrukket kaffe sprer seg i sommervinden, og det serveres mat og drikke til alle som vil ha. Det er en glad gjeng som etter hvert avrunder dagen med et slag kubb. Noen foretrekker å se på, og det er også helt greit.

Beboere spiller fotball på Kikut

– Her settes det sosiale i fokus. Vi vet at det betyr veldig mye for folk å kunne være sammen og delta på aktiviteter. Det gjør oss veldig stolte av å kunne få bidra til dette, avrunder Anita.

Leter du etter en omsorgsplass?

Kontakt en av våre virksomhetsledere:

Monica Follestad

Region Øst
Regionleder

Ole Bastian Nordstrand

Region Sør og Vest
Regionleder

Øyvind Groth

Region Øst – Rus
Virksomhetsleder

Tine Iversen

Region Innlandet, Midt og Nord
Regionleder

Fredrik Westgaard

Region Øst – Psykiatri
Virksomhetsleder

Remy Iversen

Vestland
Virksomhetsleder

Lars Kittelsen

Vestfold og Telemark
Virksomhetsleder

Terje Hagatun

Vestland
Virksomhetsleder

Ronni Edvardsen

Møre og Romsdal og Trøndelag
Virksomhetsleder

Knut Anton Karlsen

Nordland, Troms og Finnmark
Virksomhetsleder

Bjørn Viken

Nordland, Troms og Finnmark
Virksomhetsleder
No matching results.