Stendis omsorgsboliger for alderspsykiatri byr på hjemmekoselig atmosfære i Prestegårdsalléen
Fred og ro preger Prestegårdsalléens heldøgns bemannede omsorgsboliger innen demens og alderspsykiatri. Avdelingsleder Ingunn og assisterende avdelingsleder Hege er opptatt av å skape et vanlig hjem, med god tid til den enkelte.
– Boligene skal oppleves som «hjemme», og vi strekker oss langt for å imøtekomme ønsker om personlige tilpasninger for den enkelte beboer, forklarer avdelingsleder Ingunn Holm (36).
Rollebytte mellom lederne
Ingunn startet nylig i stillingen som avdelingsleder etter flere år som assisterende avdelingsleder her på Prestegårdsaléen. Hun har tatt over lederstolen etter Hege Sønju (56), som nå går inn i rollen som assisterende avdelingsleder.
De to har med andre ord byttet stillinger. Ingunn er glad for å ha Heges 16 år lange erfaring som avdelingsleder å støtte seg til. Og for Hege, som nå har tre barnebarn, passet det godt å gi roret videre til Ingunn. Sammen utfyller de hverandre.
En typisk dag som avdelingsleder
Den ferske avdelingslederen starter gjerne dagen med å lese e-post, etterfulgt av «morgenstund» med de ansatte.
– Over en kopp kaffe snakker vi med nattevakten om eventuelle nattlige hendelser. I tillegg går vi igjennom rapporten fra dagen før. Så legger vi en dagsplan, forklarer Ingunn.
– Noen av miljøarbeiderne har våkne nattevakter, andre jobber langvakter. Men de fleste har såkalt medleverturnus, supplerer Hege og utdyper: – De som har bodd sammen med beboerne i flere dager har overlappsmøte med det neste teamet som tar over. I møtet utveksler de informasjon om hver enkelt beboer, for å imøtekomme de ulike og varierende behovene de til enhver tid måtte ha.
“Jeg har stått i mange situasjoner der jeg har måttet gjøre egne vurderinger og fatte beslutninger på egenhånd.”
Avdelingsleder Ingunn Holm
Beboerne er mye sammen med miljøarbeiderne gjennom dagen og når de holder på med ulike aktiviteter. Men de er bevisste de ansattes roller og kommer gjerne til de to lederne om det er ting de ønsker å lufte.
– De kan ha ulike tanker og frustrasjoner de trenger hjelp til å bearbeide. Det kan være at de ganske nylig har blitt syk og ikke kan jobbe eller kjøre bil lenger. Da lytter vi og hjelper dem å sette noen nye mål i livet, sier Hege.
Sykepleier og helsefagarbeider i bunnen
Lederne ved avdeling Prestegårdsalléen har solid bakgrunn og er godt rustet for å lede de to heldøgns omsorgsboligene.
Ingunn er utdannet sykepleier og har alltid likt å jobbe med demens. Hun har erfaring fra akuttmottak på sykehus før hun fikk jobb i Stendi. Først som assisterende avdelingsleder og nå avdelingsleder.
– Jeg har stått i mange situasjoner der jeg har måttet gjøre egne vurderinger og fatte beslutninger på egenhånd, sier Ingunn. – Ja, og så er du god på å lede og delegere, legger Hege til.
Hege er på sin side utdannet helsefagarbeider og har videreutdanning innenfor demens og alderspsykiatri. I tillegg har hun mange års erfaring som fra psykiatri og sykehjem før hun begynte å jobbe i Stendi for over 20 år siden, før Stendi fikk navnet Stendi.
– Jeg trives med å jobbe med eldre. Sitte med dem. Prate med dem. Ha god tid til dem, poengterer Hege.
På Prestegårdsalléen har de ansatte god tid til hver beboer, og hunden “Diesel” er et populært innslag i hverdagen.
Det beste med jobben som leder
Ingunn, som er alenemor til to små barn, setter spesielt pris på at hun kan legge opp dagen som hun vil: Den fleksible arbeidstiden er helt uunnværlig for at hverdagen min skal gå opp.
Hun er også takknemlig over å få så god hjelp og støtte både av kolleger på Prestegårdsalléen, men også fra hovedkontoret.
– Her om dagen trengte jeg hjelp med noe som hastet å få på plass i turnusplanen. Da ringte jeg til HR-avdelingen, som fjernstyrte pc-en min. På den måten fikk jeg gjort det jeg skulle med én gang og lærte samtidig hvordan det skulle gjøres, ler Ingunn.
– I tillegg får vi veldig god faglig opplæring, legger Hege til og forklarer: Læringsportalen, Stendis nettbaserte kursportal, har obligatoriske kurs for både ledere og medarbeidere. Der er kurs om demens, medisiner og lignende. Ulike kurs til ulike fag- og ansvarsområder.
– Det er dessuten kort vei til høyere hold og lett å få bistand og hjelp. Vi får god støtte og rask respons. Og ettersom Stendi har mange små enheter som oss, er det lett å dra nytte av det gode fagmiljøet og erfaringsutveksling på tvers av avdelingene. Man står aldri alene, konstaterer Hege.
Det Hege liker best med jobben er at avdelingen er liten. – Ettersom vi er små, kan vi gi hver beboer den oppfølgingen de trenger og fortjener.
Suksessfaktorer i en stilling som avdelingsleder
– For å lykkes som avdelingsleder må man kunne stole på deg selv, og så må man like beboerne og ha interesse for dem, starter Hege.
Avdelingsleder Ingunn Holm på terassen med virksomhetsleder Fredrik Westgaard utenfor boligen i Prestegårdsjordet – den andre boligen tilknyttet Prestegårdsalléen.
– Og så er det viktig at man har gjennomføringsevne, og at man er god på å informere om hva man har gjort, legger Ingunn til. Hun trekker også frem evnen til å holde tidsfrister og at man må kunne ta upopulære beslutninger.
Dette er spesielt med Prestegårdsalléen
Ingunn forklarer at avdelingen har plass til totalt syv beboere. Plassene er fordelt på to små eneboliger, én i Prestegårdsalléen og én med adresse Prestegårdsjordet, et par steinkast unna.
– Det som er spesielt med avdelingen vår er at vi er små og hjemmekoselige. Her er det ingen som bruker hvite frakker. De ansatte har få, men lange vakter i form av medleverturnus. Det gir trygghet for beboerne, som gjerne ser på oss som en liten familie. Her har vi tid til hver beboer. I tillegg har vi gode samtaler med de pårørende, som ofte er i en sorgfase etter at et nært familiemedlem er blitt dement, forklarer Hege.
Virksomhetsleder Fredrik Westgaard er leder for flere andre omsorgsboliger for psykiatri og demens i region Øst i tillegg til Prestegårdsalléen.
Beboere med ulike utfordringer
– Ved akuttplasseringer, og de er det mange av, samhandler vi innen regionen for å finne de beste plassene for de aktuelle beboerne, sier virksomhetsleder Fredrik Westgaard (39 år).
“Mange av våre beboere levde aktive liv før de ble syke og kom til oss. Tilpassede aktiviteter gir derfor mening og livsgnist”
Virksomhetsleder Fredrik Westgaard
Også han er opptatt av at hver bolig skal føles som et vanlig hjem, slik som i Prestegårdsalléen.
– Stendis omsorgsboliger er et supplement til kommunen, og vi tar ofte imot beboere med ulike utfordringer. De som ikke passer inn i en større institusjon. Hos oss blir de tatt godt vare på i våre skjermede små boliger. Her har vi gode muligheter til å legge til rette med spesielle tiltak for den enkelte, langt utover hva man kan forvente av et stort sykehjem eller sykehus, fortsetter Fredrik.
For eksempel kjører vi beboerne til ulike aktivitetstilbud, blant annet på Stendis aktivitetssenter i Lier eller Rygge, som er flittig besøkt fra hele Østlandsområdet. Mange av våre beboere levde aktive liv før de ble syke og kom til oss. Tilpassede aktiviteter gir derfor mening og livsgnist, avslutter Fredrik engasjert.
Bli kontaktet
Er du på jakt etter omsorgsbolig innen alderspsykiatri? Fyll ut skjemaet og vi kontakter deg.